International Women’s Day x Studio Aarhus

Traditionen tro har vi valgt at fejre International Women's Day gennem historier fra kvinder, der inspirerer os. Denne gang har vi været så privilegeret at kunne besøge Solveig, som er kvinden bag keramikvirksomheden Studio Aarhus. Solveig bryder med de traditionelle “keramikregler” for at skabe et mere legende og skævt univers.

Hvordan startede du med at lave keramik?

Jeg begyndte at arbejde med keramik for 5 år siden, da jeg var på barsel med min datter.Jeg har en bachelor indenfor fashiondesign og er uddannet skrædder, så det ville ligge til højrebenet at fortsætte i denne retning. Men under min barsel opdagede jeg, at det at arbejde med ler var spændende, og jeg begyndte at udforske det nærmere.

Hvad inspirerede dig til at blive selvstændig inden for dette felt?

Foruden min bachelor i fashiondesign har jeg en kandidat med speciale i overflade- og tekstile fortællinger fra Kolding Designskole. Det gav mening af lave keramik, fordi jeg kan bruge min faglige viden fra mine tidligere uddannelser til at skabe unikke overfladebehandlinger på hvert produkt.

Hvor finder du inspiration til dine produkter?

Jeg bliver særligt inspireret af mennesker og samfundet. Jeg synes, det er interessant at se, hvordan begivenheder såsom covid-19 har ændret mange menneskers adfærd.Jeg har bemærket, at flere og flere går “back to basics” og begynder at tilvælge naturlige materialer og farver til deres hjem.

Hvad har været de største udfordringer ved at drive din egen keramikforretning?

Den største udfordring har uden tvivl været, da mit værksted brændte i 2022, og jeg måtte bygge min forretning op fra bunden af igen. Jeg tror, at de fleste ville have givet op i situationen, for det var en sej kamp, som kostede mig dyrt - både økonomisk og tidsmæssigt. Heldigvis kommer der ofte noget godt ud af udfordringer, og det mener jeg også, at der er kommet ud af denne situation. Alt, hvad jeg går ind til nu, går jeg ind i uden frygt. For jeg har jo prøvet at miste alt, så hvad er det værste der kan ske nu?

Hvor ser du din virksomhed i fremtiden?

Jeg tror, at jeg står med en endnu mere interessant virksomhed. Jeg er en multivirksomhed med faste kollektioner, men vil også twiste virksomheden ved at skabe unikke værker. Jeg arbejder mig løbende hen imod at være mere kunstbaseret, men tager et skridt ad gangen og nyder processen. Det tager nogle år at bygge det hele op, og jeg nyder friheden til at arbejde kreativt hver dag.

Hvad er dit bedste råd til kvinder, der drømmer om slå igennem som selvstændige?

Forsøg at lade være med at tænke for meget over at være perfekt; ret hellere fejlene til hen ad vejen. Det råd ville jeg ønske, jeg havde fået, da jeg selv startede op som selvstændig. Derudover, så husk at tage et skridt ad gangen, for det kan være uoverskueligt at tage munden for fuld. Kom i gang, det er det hele værd!